Rouwmeter voor kinderen

"Kinderen die een dierbare verliezen, laten vaak weinig zien van hun emoties. Verdriet en verlies zijn daarom belangrijke thema’s in ons magazine. Om hen beter te helpen, heeft Fonds Slachtofferhulp samen met kinderen en universiteiten een speciale rouwmeter ontwikkeld. "

De rouwmeter helpt kinderen om hun gevoelens in kaart te brengen en te zien of ze extra hulp nodig hebben. De tool is er voor kinderen die bijvoorbeeld boosheid, verdriet of emotionele vlakheid ervaren na een verlies. Ouders en verzorgers kunnen zo samen met hun kind beoordelen of specialistische hulp nodig is. Dit kan een groot verschil maken, want hoe sneller kinderen de juiste hulp krijgen, hoe beter ze met hun verlies kunnen omgaan.

Voor en door kinderen

Bij de ontwikkeling van de rouwmeter zijn niet alleen wetenschappers betrokken, maar ook kinderen en volwassenen die zelf op jonge leeftijd een dierbare verloren. Maaike, die haar broertje verloor bij een ongeluk, vertelt: ‘Er is veel hulp voor ouders, maar ik moest ook verder met mijn leven. Het voelde vaak alsof ik er niet bij hoorde.’

Feiten en cijfers

7% van de kinderen onder de 16 jaar verliest een ouder. Nog meer kinderen verliezen een broer, zus of ander familielid. In een gemiddeld klaslokaal zitten dus vaak twee kinderen die zo’n verlies hebben meegemaakt. Dr. Lonneke Lenferink van de Universiteit Twente legt uit: ‘Kinderen laten hun verdriet vaak niet zien, maar dat betekent niet dat het er niet is. Tijdige hulp kan voorkomen dat ze vastlopen op school of thuis.’

Meer weten?

De rouwmeter is beschikbaar op rouwbehandeling.nl. Ook in ons magazine Saarisnietgek behandelen we verlies en verdriet als thema’s. Kinderen kunnen ervaringen lezen van leeftijdgenootjes, er zijn verschillende opdrachten te maken en we geven tips om met verlies en verdriet om te gaan.

Deel dit artikel:

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de

hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief